preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Slikovni rezultat za facebook

Ispis statistike od 6. 10. 2011.

Ukupno: 944136
Ovaj mjesec: 2113
Ovaj tjedan: 575
Danas: 154

 

gledajHrvatsku
live video streaming

Zvjezdarnica
11.12.2018. 08:08
Helix - suza u svijetu koji umire
Na udaljenosti od 700 svjetlosnih godina Helix je najbliža otkrivena planetarna maglica. Začudo, iako najbliža, nije prva otkrivena.

Carnet
12.12.2018. 12:35
Prijavite rad na stručnoj konferenciji Srce DEI 2019
Pozivamo vas da prijavite rezultate svojeg rada, ideju ili prijedloge iz nekog od navedenih tematskih područja na konferenciji Srce DEI 2019: "Povezivanje, komunikacija, suradnja" koja će se održati 1. i 2. travnja 2019. godine u Zagrebu.

Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Znanost
12.12.2018. 08:13
Ovaj smartfon s baterijom od 10.000 mAh košta $99,99, a možeš ga dobiti i besplatno!
Koja vam osobina mobilnog telefona najviše treba, ali onako iskreno? Jak procesor? Veliki ekran? NFC? Ako ćemo vjerovati istraživanjima, korisnici mobitela sve ove svjetlucave, blještave stvari guraju u stranu, na prvo mjesto stavljajući autonomiju. Ne bi bilo loše da baterija traje barem malo duže, zar ne? Budući da se još nije smislilo kako iz postojećih […]

Ekologija
30.11.2018.
Tekstilna industrija i njezin utjecaj na okoliš
Opće je poznato da svaki potrošački proizvod na ovaj ili onaj način utječe na okoliš. Međutim, prosječan potrošač nije svjestan i ne zna koji proizvod ima manje ili više utjecaja na životnu sredinu nego drugi. Bilo koji proizvod koji se proizvodi, koristi ili uklanja na način koji značajno smanjuje štetu zagađenja životne sredine, može se smatrati ekološki prihvatljivim.

Vijesti

DALEKO I BLIZU

U Veneciji je održana ovogodišnja terenska nastava učenika sedmog i osmog razreda OŠ Jože Šurana Višnjan PŠ Vižinada


Na samom početku puta, nastavljajući tradiciju vižinadske škole - nastavu na terenu započetu s davnom mišlju da je putovanje znanje, sve je putnike, učenike i njihove učitelje, nadahnuto pozdravio sedmaš Erik Geržinić riječima koje je sveti Marko, zaštitnik grada Venecije, zapisao još u doba njezine najautentičnije povijesti. Tragovi i ostvaraji stare Venecije zrcale se i danas na svakom koraku - u ljepoti i skladu, kulturi i umjetnosti, jedinstvenoj graditeljskoj baštini na lagunama, isprepletenoj kanalima i vodom,  povezanoj nebrojenim mostovima, uspomenama na moć, bogatstvo i sjaj negdašnje Venecije. Taj sjaj ni danas  nije ugašen, čemu smo svjedočili svi mi, ponovno osvijestivši da je taj grad drevnih mogućnosti, te iste  mogućnosti podijelio i sa svim okolnim državama pa  pruža dokumente i naših davnih i slavnih autora koji su ih u njemu objelodanili. Ovaj put su im mladi istraživači i učenici svjedočili  u učeničkoj osnovnoškolskoj terenskoj nastavi.

            Naši su se učenici mjesecima pripremali za današnji dan. Proučili su iz različitih izvora bogatu prošlost Venecije, istražili njezine povijesne i geografske značajke, upoznali njezine umjetničke stilove... U tom, nama dalekom, ali i bliskome gradu,  tiskala su se i najranija djela hrvatske književnosti koja su i začetci hrvatskoga književnoga jezika i o kojima se izlagalo na mjestima gdje se prije pet stoljeća  sve dogodilo.

            Put je učenike vodio kroz prekrasne proljetne krajolike Istre, dijelom Republike Slovenije i regije Veneto do Venecije, u kojoj su učenici osmog razreda iznosili svoja  izlaganja o svemu onome što su uz nastavu povijesti i geografije,  pripremili  tijekom  školske godine.

            Tako su o geografskim obilježjima Venecije i regije Veneto govorili Igor Dudaš i Mauro Ritoša, a o njenoj povijesti i povijesti Istre u sklopu Mletačke Republike, Dominik Perković i Antonio Ritoša.

            Veronika Baldini, Ana Pastorčić i Emili Šimonović, upoznale su nas s bogatom  umjetničkom baštinom  Venecije.

            O venecijanskom getu i lavu svetoga Marka, izlagala je Veronika Baldini, gondolama Igor Dudaš, mletačkim mostovima Rialto i Sospini Ana Pastorčić, a o zvoniku i Crkvi Svetoga Marka, Dominik Perković.

            S venecijanskim Arsenalom i Crkvi Santa Maria de la salute govorio je Antonio Ritoša, Canalu Grande Mauro Ritoša, a o značajnim venecijanskim palačama s posebnim naglaskom na Duždevu palaču,  Emili Šimonović.

            Sedmaši su svoja izlaganja usmjerili na tiskarstvo u Veneciji i prva izdanja hrvatskih renesansnih književnika tiskanih u ovome gradu. Ove su podatke istraživali i pripremali u nastavi  hrvatskoga jezika.

            Manuel Pahović i Mateo Ritoša u izlaganju o povijesti tiskarstva istaknuli su da su nakon Gutenbergove tiskare, koja je bila prva u svjetskim razmjerima, tiskare otvarane širom Europe - Strasbourgu u Francuskoj, Kosinju, Senju i Rijeci  u Hrvatskoj, a u Istri u Roču. U Veneciji je najpoznatija tiskara i najveća europska tiskara bila  Oficina osnovana 1469. godine. U njoj je tiskan najveći broj književnih djela starije hrvatske književnosti, djela koja pripadaju dubrovačko-dalmatinskoj renesansi, a stvarali su ih slavni pisci humanisti i petrarkisti u Zadru, Splitu, Dubrovniku, Hvaru i Korčuli. 

            Misal po zakonu rimskoga dvora, Planine Petra Zoranića, Judita Marka Marulića,  Vazetje  Sigeta grada Brne Krnarutića, samo su dio književnih djela tiskanih u Veneciji.

            O  značajnim djelima tiskanim u venecijanskoj Oficini - Brevijaru zagrebačke crkve, govorio je Erik Geržinić, Lekcionaru Bernardina Splićanina Leon Lipovac, Juditi Marka Marulića i Vili Slovinki Jurja Barakovića,  Maria Baldini, a o Ribanju i ribarskom prigovaranju Petra Hektorovića,  Martina Dražetić. Planine zadarskog književnika Petra Zoranića, predstavile su sestre blizanke Ilenija i Melanija Milanović, Vazetje Sigeta grada, Melani Oklen.

            Učenici su posjetili poznati obrt izrade predmeta od murano stakla, saznali da je jedini zatočenik koji je uspio pobjeći iz venecijanskog zatvora bio Giacomo Casanova, kasnije živio u istarskom Vrsaru, da Veneciju  mnogi smatraju najljepšim, a nekada i najbogatijim gradom na svijetu, da je u gradu 150 kanala i oko 400 mostova, da obiluje nizom raskošnih i bogatih palača, da zatvorena knjiga koja se nalazi uz simbol venecijanskog lava, označava je li u gradu neko izvanredno stanje (rat, epidemija), a ako je u gradu stanje mira i uobičajenoga života, knjiga je otvorena.

            Stručni voditelj  tvrtke "Avio mar" iz Poreča, i sam iznenađen ovakvim vidom izvođenja terenske nastave vižinadskih učenika, istaknuo je da se iz njihovih izlaganja doista mnogo toga moglo naučiti. Zasluga je to i mentora, učitelja - Valtera Baldaša, Tine Pajdaš, Loredane Koraca i Marice Ledić, pod čijim su nadzorom učenici pripremali svoja izlaganja, ali  svakako najveće  pohvale zaslužuju sami učenici koji su sve to osmislili, pripremili  i vrlo suvereno izveli na mjestima gdje se sve i događalo.

Autor teksta i fotografija: 
Slavko Ledić

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marica Ledić   datum: 1. 5. 2016.

---------------------------------

METEOROLOŠKA  POSTAJA OŠ JOŽE ŠURANA VIŠNJAN - DETALJNIJE -

---------------------------------

ONLINE RASPORED SATI

---------------------------------

GALERIJA TIA


Anketa
Koliko često posjećuješ web stranicu škole?Na današnji dan
11.12.2018. 09:52
11. prosinca - Svjetski dan UNICEF-a
Generalna skupština Ujedinjenih naroda, 11. prosinca 1946. godine osnovala je organizaciju za pomoć djeci – UNICEF (United Nations Children's Fund). Nastao je s ciljem pružanja pomoći djeci poslijeratne Europe. Danas je najveći dio napora UNICEF-a je usmjeren na djecu u zemljama u razvoju.

11.12.2018. 09:50
11. prosinca - Međunarodni dan planina
Međunarodni dan planina obilježava se od 2003. godine s ciljem upoznavanja šire javnosti s planinskim područjima, njihovim vrijednostima i problemima. Ovogodišnji Međunarodni dan planina posvećen je planinama i šumama. Cilj mu je povećati svijest javnosti o važnosti planinskih šuma te uloge koju one imaju kao i njihovog utjecaja na mjere prilagođavanja klimatskim promjenama.

10.12.2018. 14:04
10. prosinca - Dan ljudskih prava
Dan ljudskih prava obilježava se 10. prosinca, na dan kada je 1948. godine potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima i po prvi puta u povijesti čovječanstva priznato pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost - bez ikakvih razlika”.


Raspored zvona
Redni broj sata Početak Završetak
1. 8:00 8:45
2. 8:50 9:35
Veliki odmor 9:35 9:50
3. 9:50 10:35
Veliki odmor 10:35 10:50
4. 10:50 11:35
5. 11:40 12:25
6. 12:30 13:15
7. 13:20 14:05

 


« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju