preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Webmail Facebook

Slikovni rezultat za facebook

Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 10. 2011.

Ukupno: 934332
Ovaj mjesec: 3850
Ovaj tjedan: 1205
Danas: 106

 

gledajHrvatsku
live video streaming

Zvjezdarnica
17.10.2018. 08:02
Predstojeća lansiranja u Svemir (17.10.2018.)
Informirajte se o tome što se i kada planira lansirati u svemir, jednom tjedno dajemo vam pregled lansiranja raketa s ažurnim podacima. Upoznajte svijet raketa i njihovih tereta koje nose.

Carnet
19.10.2018. 15:45
Objavljen raspored tečajeva Srca u prosincu
Objavljen je raspored tečajeva Srca u prosincu 2018. godine. Prijave započinju 22. listopada 2018. godine, u 8 sati. 

Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Znanost
20.10.2018. 17:41
Oukitel otkriva specifikacije njihovog najnovijeg mobitela na GlobalSources sajmu elektronike
U Hong Kongu 18. listopada održana je svjetska izložba elektronike u AsiaWorld Expo. Kao čest sudionik ovog sajma, Oukitel je ponovno pozvan da pokaže svoje mobitele na ovoj velikoj izložbi. Nakon godina razvoja, Shenzhen Yunji Intelligent Technology Co, Ltd kojem Oukitel pripada je imenovan kao jedan od top dvadeset najutjecajnijih kineskih smartphone firmi. Na štandu […]

Ekologija
23.09.2018.
Želite i dalje snijeg i skijanje?!: Birajte eco friendly ski opremu!
Pripreme za zimske godišnje odmore, odlazak na jedno od poznatih svjetskih skijališta i uživanje u (nećete vjerovati koliko brzo) nadolazećim zimskim radostima, već su u punom jeku.

Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Vijesti

DALEKO I BLIZU

U Veneciji je održana ovogodišnja terenska nastava učenika sedmog i osmog razreda OŠ Jože Šurana Višnjan PŠ Vižinada


Na samom početku puta, nastavljajući tradiciju vižinadske škole - nastavu na terenu započetu s davnom mišlju da je putovanje znanje, sve je putnike, učenike i njihove učitelje, nadahnuto pozdravio sedmaš Erik Geržinić riječima koje je sveti Marko, zaštitnik grada Venecije, zapisao još u doba njezine najautentičnije povijesti. Tragovi i ostvaraji stare Venecije zrcale se i danas na svakom koraku - u ljepoti i skladu, kulturi i umjetnosti, jedinstvenoj graditeljskoj baštini na lagunama, isprepletenoj kanalima i vodom,  povezanoj nebrojenim mostovima, uspomenama na moć, bogatstvo i sjaj negdašnje Venecije. Taj sjaj ni danas  nije ugašen, čemu smo svjedočili svi mi, ponovno osvijestivši da je taj grad drevnih mogućnosti, te iste  mogućnosti podijelio i sa svim okolnim državama pa  pruža dokumente i naših davnih i slavnih autora koji su ih u njemu objelodanili. Ovaj put su im mladi istraživači i učenici svjedočili  u učeničkoj osnovnoškolskoj terenskoj nastavi.

            Naši su se učenici mjesecima pripremali za današnji dan. Proučili su iz različitih izvora bogatu prošlost Venecije, istražili njezine povijesne i geografske značajke, upoznali njezine umjetničke stilove... U tom, nama dalekom, ali i bliskome gradu,  tiskala su se i najranija djela hrvatske književnosti koja su i začetci hrvatskoga književnoga jezika i o kojima se izlagalo na mjestima gdje se prije pet stoljeća  sve dogodilo.

            Put je učenike vodio kroz prekrasne proljetne krajolike Istre, dijelom Republike Slovenije i regije Veneto do Venecije, u kojoj su učenici osmog razreda iznosili svoja  izlaganja o svemu onome što su uz nastavu povijesti i geografije,  pripremili  tijekom  školske godine.

            Tako su o geografskim obilježjima Venecije i regije Veneto govorili Igor Dudaš i Mauro Ritoša, a o njenoj povijesti i povijesti Istre u sklopu Mletačke Republike, Dominik Perković i Antonio Ritoša.

            Veronika Baldini, Ana Pastorčić i Emili Šimonović, upoznale su nas s bogatom  umjetničkom baštinom  Venecije.

            O venecijanskom getu i lavu svetoga Marka, izlagala je Veronika Baldini, gondolama Igor Dudaš, mletačkim mostovima Rialto i Sospini Ana Pastorčić, a o zvoniku i Crkvi Svetoga Marka, Dominik Perković.

            S venecijanskim Arsenalom i Crkvi Santa Maria de la salute govorio je Antonio Ritoša, Canalu Grande Mauro Ritoša, a o značajnim venecijanskim palačama s posebnim naglaskom na Duždevu palaču,  Emili Šimonović.

            Sedmaši su svoja izlaganja usmjerili na tiskarstvo u Veneciji i prva izdanja hrvatskih renesansnih književnika tiskanih u ovome gradu. Ove su podatke istraživali i pripremali u nastavi  hrvatskoga jezika.

            Manuel Pahović i Mateo Ritoša u izlaganju o povijesti tiskarstva istaknuli su da su nakon Gutenbergove tiskare, koja je bila prva u svjetskim razmjerima, tiskare otvarane širom Europe - Strasbourgu u Francuskoj, Kosinju, Senju i Rijeci  u Hrvatskoj, a u Istri u Roču. U Veneciji je najpoznatija tiskara i najveća europska tiskara bila  Oficina osnovana 1469. godine. U njoj je tiskan najveći broj književnih djela starije hrvatske književnosti, djela koja pripadaju dubrovačko-dalmatinskoj renesansi, a stvarali su ih slavni pisci humanisti i petrarkisti u Zadru, Splitu, Dubrovniku, Hvaru i Korčuli. 

            Misal po zakonu rimskoga dvora, Planine Petra Zoranića, Judita Marka Marulića,  Vazetje  Sigeta grada Brne Krnarutića, samo su dio književnih djela tiskanih u Veneciji.

            O  značajnim djelima tiskanim u venecijanskoj Oficini - Brevijaru zagrebačke crkve, govorio je Erik Geržinić, Lekcionaru Bernardina Splićanina Leon Lipovac, Juditi Marka Marulića i Vili Slovinki Jurja Barakovića,  Maria Baldini, a o Ribanju i ribarskom prigovaranju Petra Hektorovića,  Martina Dražetić. Planine zadarskog književnika Petra Zoranića, predstavile su sestre blizanke Ilenija i Melanija Milanović, Vazetje Sigeta grada, Melani Oklen.

            Učenici su posjetili poznati obrt izrade predmeta od murano stakla, saznali da je jedini zatočenik koji je uspio pobjeći iz venecijanskog zatvora bio Giacomo Casanova, kasnije živio u istarskom Vrsaru, da Veneciju  mnogi smatraju najljepšim, a nekada i najbogatijim gradom na svijetu, da je u gradu 150 kanala i oko 400 mostova, da obiluje nizom raskošnih i bogatih palača, da zatvorena knjiga koja se nalazi uz simbol venecijanskog lava, označava je li u gradu neko izvanredno stanje (rat, epidemija), a ako je u gradu stanje mira i uobičajenoga života, knjiga je otvorena.

            Stručni voditelj  tvrtke "Avio mar" iz Poreča, i sam iznenađen ovakvim vidom izvođenja terenske nastave vižinadskih učenika, istaknuo je da se iz njihovih izlaganja doista mnogo toga moglo naučiti. Zasluga je to i mentora, učitelja - Valtera Baldaša, Tine Pajdaš, Loredane Koraca i Marice Ledić, pod čijim su nadzorom učenici pripremali svoja izlaganja, ali  svakako najveće  pohvale zaslužuju sami učenici koji su sve to osmislili, pripremili  i vrlo suvereno izveli na mjestima gdje se sve i događalo.

Autor teksta i fotografija: 
Slavko Ledić

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marica Ledić   datum: 1. 5. 2016.

---------------------------------

METEOROLOŠKA  POSTAJA OŠ JOŽE ŠURANA VIŠNJAN - DETALJNIJE -

---------------------------------

ONLINE RASPORED SATI

---------------------------------

GALERIJA FOTOGRAFIJA I RADOVA UČENIKA


Anketa
Koliko često posjećuješ web stranicu škole?Na današnji dan
18.10.2018. 08:50
18. listopada - Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima
Trgovina ljudima je ropstvo modernog doba čije su žrtve najčešće žene i djeca koji se seksualno iskorištavaju i tjeraju na prisilni rad. Procjenjuje se da u Europi godišnje nekoliko stotina tisuća ljudi postanu žrtvama trgovine ljudima.

16.10.2018. 14:06
16. listopada - Svjetski dan hrane
Svjetski dan hrane obilježava se 16. listopada, na dan kada je 1945. godine osnovan “Food and Agriculture Organization” (FAO), ogranak Ujedinjenih naroda koji se bavi hranom i razvojem agrikulture u svijetu. Otkako postoji, FAO se bavi problematikom nedostupnosti hrane, s posebnom pažnjom na zemlje u razvoju.

15.10.2018. 09:50
15. listopada - Međunarodni dan bijelog štapa
Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se 15. listopada. U Hrvatskoj se s obilježavanjem počelo 1996. godine pa se tako Hrvatska priključila mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih kojom se prilikom najšira javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba.


Raspored zvona
Redni broj sata Početak Završetak
1. 8:00 8:45
2. 8:50 9:35
Veliki odmor 9:35 9:50
3. 9:50 10:35
Veliki odmor 10:35 10:50
4. 10:50 11:35
5. 11:40 12:25
6. 12:30 13:15
7. 13:20 14:05

 


« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju