2022-02-21 06:34:24

TIA 2022 „Kaleidoskop“

U veseloj atmosferi radionica sudjelovali su učenici i roditelji na ovogodišnjem Tjednu izvannastavnih aktivnosti ispred ekrana u svojim domovima. Na dan 16.02.2022., s početkom u 17:00 sati učiteljice su počele objašnjavati zadatke, postupke izrade i potrebne materijale, te teme naših radionica. Otvoren je još jedan Tjedan izvannastavnih aktivnosti, na kojem je sudjelovalo čak 74 učenika s roditeljima, svi u online obliku. Sedam različitih tema, zanimljivi naslovi radionica, jedanaest voditeljica, šareni materijali i ideje koje oduševljavaju naše mališane od najmanjih nogu. 

            Naša kreativnost i ideje izvan nastavnog plana i programa pokretač su za osmišljavanje programa radionica koje su i ove godine obogatile naš program. Inspiracija za teme je zaboravljena dječja igračka pod imenom KALEIDOSKOP. U vrijeme tehnoloških dostignuća, kaleidoskop simbolizira promjenu koja je konstanta, baš kao i naše učenje. Riječ kaleidoskop dolazi od grčkih riječi kalos (καλός) - lijepo, eidos (είδος) - oblik i scopeo (σκοπέω) - gledati, promatrati. Istraživanje likovnog i životnog kaleidoskopa tema je ovogodišnjeg Tjedna izvannastavnih aktivnosti.

Na radionici koju je vodila učiteljica Dajana Ban Torcello izrađivale su se košarice od plastičnih čašica, potom su se košarice punile i aranžirale suhim cvijećem. Uz prethodno pripremljene materijale i upute, svako je dijete izradilo svoju originalnu košaricu. Zanimljiva u nazivu i vrlo posjećena radionica učiteljice Martine Fabian Schuller „Mali pokusi za veliko znanje“ imala je za temu istražiti svijet uobičajenih kućanskih materijala i potrepština kroz eksperimente. Svijet fizike i kemije, na taj se način približio najmlađima. Radionica „Vesela košarica“ je ideja primjene gotovih šarenih konaca, lijepila, ukrasa i stvaranja forme prema balonu. Rezultat radionice je unikatni proizvod, dekorativna košarica koju su osmislile naše voditeljice Branka Keler, Tatjana Jaćimović i Andreja Tarle. Radionica u kojoj se slavi vrijeme karnevala kroz bogatstvo materijala i boja „Eko poklade“ osmislile su i provele Davorka Travan i Ivana Boroš Ponjavić. Svaki je učenik stvorio masku koristeći tekstile, gumbiće, konce…. Likovno jednako zanimljiva, ali se bavi temom ritma i kontrasta crne i bijele boje radionica „Oblici u prostoru – Charles Mc Gee“ od Nataše Sinožić i Marine Pacenti. Koncipirana tako da učenici mogu koristiti široke mogućnosti likovnog jezika, a inspirirana hommage -om umjetniku iz 20. stoljeća potakla je djecu na razmišljanje o ritmu i stvaranje vlastitih uzoraka u prostoru. Rezultat rada su malene papirnate skulpture-dekoracije za dom. Vrlo zanimljiva radionica izrade ukrasnih svijeća okupila je veliki broj sudionika iz matične i iz područnih škola, a to je radionica dr.sc. Ivane Medice Ružić. Kako djeci približiti boju, materijal, uzorke iz prirode, teksturu, a pri tom stvoriti uporabni predmet za vlastiti dom? Odgovor su otkrili polaznici radionice „Šarene svijeće“. Posljednja radionica s popisa, radionica učiteljice Barbare Gavranić posebno me oduševila dodatnim sadržajem. Radionica je imala za cilj stvoriti lutkice od papira, istražiti uzorke modnog dizajna i primijeniti ih u praksi stvarajući lutkice u različitim modnim kombinacijama. U dodatnom sadržaju - prezentaciji rada, lutkice su oživjele u modnoj reviji primjenom aplikacije za stop animaciju u video TIA-a-porter.

Tradicija se nastavlja i kroz izbor NajFoto TIA2022. Najzanimljiviju sliku odabrala je komisija u sastavu Barbara Gavranić, Martina Fabijan i Marina Pacenti, a nastala je na radionici „Mali pokusi za veliko znanje“. Nagrađeni učenik je Dominik Potočnjak iz 3. razreda PŠ Vižinada.


Osnovna škola Jože Šurana Višnjan