2018-05-02 11:16:27

Terenska nastava učenika petog razreda - Cres i Lošinj

Učenici petog razreda u petak su otputovali put Kvarnera na terensku nastavu. Krenuli smo s dogovorenog mjesta u ranim jutarnjim satima. Uslijedila je vožnja turističkim autobusom u pravcu Brestove uz predstavljanje gradova i mjesta Istre kroz koje prolazimo - Pazin, Pićan, Podpićan, Plomin. Čekanje trajekta te plovidba do Porozina uz poprilično jak vjetar i lagano valovito more, bili su pravi doživljaj za učenike.

Vožnja autobusom na otoku Cresu po uskoj cesti bila je prava avantura kroz živopisni krajolik popraćen zanimljivim pričama i legendama koje nam je ispričala naša vodičkinja. (Vransko jezero, 45. paralela, Cres, suhozid)

Obišli smo Osor - gradić muzej - također uz pratnju vodiča. Razgledali smo grad i pokretni most izgrađen na umjetnom kanalu koji razdvaja dva otoka, te se uputili prema tematskom vidikovcu Providenci gdje nas je vlasnik dočekao i proveo kroz edukativnu stazu dugu 300m s 28 interpretacijskih  ploča na kojima se nalaze fotografije i razne informacije o otoku. Na kraju nas je počastio sokom a mi smo uživali u prekrasnom panoramskom pogledu.

Zatim smo otišli  na ručak u restoran Veli Žal na samoj obali mora. Hrana i usluga su bili izvrsni a restoran čist i uredan.

U 15h odlazimo u Muzej Apoksiomena koji je posvećen jednom eksponatu i priča priču o prelijepom sportašu. Skulptura je stara oko 2000 godina. Obilazak u pratnji kustosa trajao je 45 min. Zanimljivo je da je izvađen iz mora 27.04.1999. god., tako da smo mu došli „čestitati“ njegov 19. rođendan.

Predah za sladoled i kupnju suvenira bio je dobrodošao nakon zanimljivog i poučnog dana.

Bilo je to poučno i dobro osmišljeno putovanje. Pohvale svim sudionicima.

                                                 Alenka Jovanović Oštir, razrednica 5. PŠ Vižinada


Osnovna škola Jože Šurana Višnjan